Tamfågel.se

      Hem    Länkar  Omplacering   Skötselråd    Register

Upphittad fågel

Har du hittat en tamfågel eller burfågel (papegoja, parakit, fink) i till exempel din trädgård och tagit hand om den? Då kan vi försöka hjälpa till med att hitta ägaren (om fågeln är svenskfödd) och även hjälpa till att hitta någon som kan ta hand om den om du inte kan ha den kvar, till exempel om du har katter eller saknar en bur att hålla fågeln i.


Kontakta Polisen
Då upphittade djur (och fåglar) räknas som hittegods måste du ringa Polisen, telefonnummer 11414 och tala om att du har hittat fågeln. Be alltid om att få ett HG-nummer (hittegodsnummer) när du ringer in din anmälan till polisen, det är ditt kvitto på att du anmält att du hittat fågeln. Enligt vår erfarenhet är det bäst att begära att få tala med kontaktcenter. De kan till skillnad från polisen ute på stationerna söka i samtliga register (hittegods och förlustanmälan) och se om fågeln är efterlyst.

(Du finner mer information på Polisens hemsida)

Har du inte tid att ringa polisen kan du skicka in din anmälan via e-post. Du hittar kontaktuppgifter till Polisen på https://polisen.se/kontakt/polisens-adresser/.


Har du hittat en vild fågel
Har du hittat en vild fågel (skicka ett foto per e-brev eller MMS till oss hjälper vi till att avgöra om det är vild fågel)? Ta då kontakt med en av Länsstyrelsen godkänd viltrehabiliterare. Katastrofhjälp Fåglar & Vilt har viltrehabiliterare över hela landet, du hittar dem på http://www.kfv-riks.se/medlemmar

I Stockholm kan du även kontakta Stockholms Vildfågel Rehab – SVR




Har du hittat en tamduva eller brevduva
Har du hittat en tamduva, ta kontakt med följande föreningar och se om de kan hjälpa dig:

Svensk duvavelsförening https://sv-se.facebook.com/Svensk-duvavelsförening
Svenska Rasfjäderfäförbundet https://www.ras-fjaderfa.se/
Specialklubben för Prydnadsfjäderfä http://www.prydnadsfjaderfa.se

Har du hittat en brevduva så läs information på https://www.brevduvesport.net om hur du tar hand om den.

Du kan också gå in på Facebookgrupperna och be medlemmarna om hjälp:

Vilsekomna brevduvor i Sverige: Länk till Facebook
Vi som har duvor: Länk till Facebook
Duvslaget – gruppen om duvor: Länk till Facebook
Vi som har duvor - Kräver att du har Facebook.

Får du ingen kontakt med ovan nämnda föreningar eller Facebookgrupper, kontakta oss.



Duvan behöver vatten och mat så fort som möjligt. Det kan serveras ur små skålar, äggkoppar, djupa tallrikar etc.
Duvor äter normalt alla slags torkade sädeslag, korn, vete, majs, ärtor, bönor etc och fågelfrö vilket är det bästa om duvan kan få. Hemma kanske du har risgryn (okokt), havregryn, torra gula ärtor eller lite kokt ägg vilket duger bra. I våra matvaruaffärer, som har längre öppettider än zooaffärerna, brukar det finnas fågelfrö i hyllan där det säljs djurmat. Fröerna ska vara små och runda eftersom duvor sväljer dem hela, utan att skala dem som papegojor gör.


Hjälp med artbestämning
Vet du inte vad det är får fågel du hittat, skicka ett e-brev eller MMS till oss med foto på fågeln så hjälper vi till att artbestämma den.

Du kan också titta under skötselråd och se om du hittar arten där.


Ringmärkning
Är fågeln ringmärkt? Försök att se om fågeln är ringmärkt. Ringen sitter på benet en bit upp och kan vara svår att se om fågeln sitter ner och låter fjädrarna ligga över fötterna. Se till att fågeln ”reser” sig genom att till exempel peta försiktigt på den och se efter om det sitter en ring på benet. För att kunna spåra ägaren vill vi veta i vilket material ringen är i, är den i plast eller metall? Vilken färg har ringen? Och det viktigaste, vad står det på ringen? Vissa siffror och bokstäver kan stå på tvären. När du tagit reda på ringnumret, skicka ett e-brev eller SMS till oss med uppgifterna. Har du möjlighet att fota ringen, gör gärna det och skicka ett e-brev eller MMS till oss.


När du hittat en fågel ska du aldrig skriva ut fågelns ringnummer, eller hur ringen ser ut, när du annonserar på sociala medier! Fågelns ringnummer är fågelns unika identitet och det är bara den rätta ägaren som kan ringnumret. Tyvärr förekommer det allt för ofta att andra än ägaren gör anspråk på fågeln eller så finns det flera snarlika fåglar som flugit bort. Gäller det mindre fåglar är det inte säkert att ägaren kan ringnumret, men de ska veta färgen på ringen och på vilket ben ringen sitter på. Självklart ska ringnummer med mera lämnas till polisen vid en polisanmälan.

Jämför med om du hittar en vigselring med en inskription inne i ringen. Om du annonserar på sociala medier att du hittat ringen skriver du inte ut vad som står inne i ringen. Det vet bara den rätta ägaren.

Mat till fågeln
En tamfågel som är van att vara inne i en bur och få maten serverad i en skål har mycket svårt att hitta mat och vatten utomhus. Det är därför av största vikt att fågeln får något att äta och dricka så fort som möjligt. Fåglar kan dricka och äta ut små skålar, äggkoppar, djupa tallrikar etc. Ge fågeln vatten så fort möjligt och börja fundera på vad du har för mat du kan ge den.

Allra bäst är att ge fågeln den mat den bör äta. I våra matvaruaffärer, som har längre öppettider än zooaffärerna, brukar det finnas fågelfrö i hyllan där det säljs djurmat.


Till en papegoja eller parakit (undulat, nymfparakit, dvärgpapegoja etc) kan man ge olika nötter i små bitar (ej bittermandel) som ej är salta eller solrosfrön, olika frukter och grönsaker (avokado är dödligt giftigt!).

En fink (kanariefågel, risfågel etc) har mindre näbb och kan inte skala stora frön så som till exempel solrosfrön. Till finkar är det bäst att ge frukt och grönsaker (avokado är dödligt giftigt!), de brukar gilla äpple och päron som man delat på, broccoliblommor och finklippt ruccolasallad. Även små bitar av ljust knäckebröd eller skorpa går bra.

Har du inget av detta hemma går det också bra att ge müsli eller bre lite smör på en mjuk smörgås att ge fågeln. En fågel som har varit på rymmen behöver vätska och energi, så det är ok att ge den lite smörgås i detta fall. Vill du ha mer tips, kontakta oss via telefon, SMS eller e-brev.


Hur mår fågeln?
Hur mår fågeln? Många som hittar en fågel och som vi talar med säger att fågeln är jättetam. Nu är tyvärr fallet att det ofta inte är sant, anledningen till att fågeln verkar vara så tam är att den är så utmattad att den inte orkar göra motstånd. En utmattad fågel sitter eller ligger ner och reagerar inte, eller väldigt lite, när du rör vid den. Ger du den mat så kanske den rör maten, men den tar inte in maten i näbben och äter.

Är fågeln utmattad måste du försöka få i den vätska och energi. Blanda 5 dl vatten (+37 °C) med 1 matsked (15 ml) honung, 0,5 tesked (2,5 ml) salt, 0,5 tesked (2,5 ml) olja, och 0,5 kryddmått (0,5 ml) bakpulver. Försök att droppa det in i näbben på fågeln till exempel med ett sugrör. Vill du ha råd och hjälp, kontakta oss via telefon, SMS eller e-brev.


Hur kan man förvara fågeln?
Hur kan man förvara fågeln? En bur är alltid det bästa att förvara fågeln i. Det kan till exempel vara en fågelbur, hamsterbur, kattbur eller hundbur med mindre maskor så att fågeln inte kan flyga ut. Har du ingen bur så går en tvättkorg, cykelkorg eller papperskorg också bra. Placera korgen uppochner eller lägg en styv skiva ovanpå. Till mindre fåglar med klenare näbb så som undulat, kanariefågel och nymfparakit går också en kraftig kartong bra. Gör små hål i kartongen så att fågeln får ljus och kör igenom en blompinne så att den sitta bekvämt. Tänk på att även små papegojor kan kan börja bita upp kartonghålet om den får tid på sig. Håll därför fågeln under uppsikt och se till den lite då och då.


En provisorisk bur, täck korgen med ett tjockt papper, kartong eller skiva.

En plastback med hål i så att fågeln får luft. Pinnar och skålar för vatten och mat.

Ett bra exempel på kartong med fönster så att fågeln får ljus.

En plastback med ett myggnät eller liknande fasttejpat som lock.

Till och med en pastakartong med fönster kan fungera.

Kanske en papperskorg med ett grillgaller ovanpå finns att tillgå.

Att förvara större papegojor i kartonger kan vara vanskligt då de lätt kan bita sönder en pappkartong. Har du inte någon bur, lås in fågeln i ett rum där den inte kan göra någon skada, till exempel bita sönder möbler och elledningar. Badrum eller toalett brukar fungera bra då det oftast inte finns några synliga elledningar där och då man inte brukar ha så mycket möbler där. Glöm inte att stänga toalettlocket om fågeln vistas där det finns en toalettstol.

Sociala medier
Många som förlorat sin fågel publicerar detta på olika sociala medier. Titta på olika Facebook sidor/grupper och hemsidor, t ex

Sök på artspecifikia grupper/sidor

Sök även på lokala Facebooksidor/grupper

Titta även på olika hemsidor där efterlysningar finns

och se om fågeln finns efterlyst

Publicera gärna själv på sociala medier att du hittat en tamfågel, men skriv inte för mycket om fågeln så att fel ägare gör anspråk på fågeln, vilket tyvärr händer. Den rättmätige ägaren kan beskriva fågeln korrekt, t ex färg och teckning, kön (vissa arter), eventuell ring och ringnummer (se mer under ringmärkning), eventuellt speciellt ljud (vissling, sjunga sång).

Många arter, t ex kakaduor, grå jako, nymfparakiter är väldigt lika vilket gör det svårt att skilja olika individer åt. Jämför det som att alla skator ser likadana ut och att det svårt att skilja de olika individerna åt.

Har du hittat en undulat, nymfparakit, dvärgpapegoja eller kanariefågel, skriv då bara att du hittat den, men inte vilken färg eller kön den har.

Har du hittat en större papegoja, t ex en amasonpapegoja, skriv då bara att du hittat en amasonpapegoja, inte art eller vilka färger papegojan har, t ex röd panna, gul nacke.

Har du hittat en kakadua, skriv då bara att du hittat den, inte vilken färg kakaduan har (oftast vit) eller färgen på tofsen eller andra fjädrar med färg.

Har du hittat en grå jako, skriv bara att en stor papegoja är upphittad då det är svårt att se och beskriva synbara skillnader mellan individer. Om den eventuelle ägaren inte vet att den är grå så är det garanterat fel person.

Har du hittat en morhuvad papagoja, Meyers papegoja eller t ex en vitbukspapegoja, skriv att en mellanstor papegoja upphittats.

Vi hjälper gärna till! Kontakta oss om du inte vet vad det är för fågel du hittat och vill ha råd om vad du skriva på sociala medier.

Vilka är vi?
Till skillnad från många smådjurspensionat som framförallt är specialiserade på hund och katt, men som också tar hand om tamfåglar, har vi stor kunskap om fåglar då vi själva har olika arter, så som papegojor, parakiter och finkar. Vi kan bedöma när en fågel behöver vård och vi vet hur man på ett korrekt sätt tar hand om en utmattad fågel. Vidare kan vi handmata en sjuk eller utmattad fågel och kan medicinera fåglar. Ansvariga för Stockholmsregionen har bland annat examen i Jordbruksverkets L80-utbildning (grundkurs och fågelutbildning). Verksamheten i Stockholm är godkänd av Länsstyrelsen enligt 6 kap. 4 § i djurskyddslagen (tidigare 16 § i djurskyddslagen), vilket är ett krav för att yrkesmässigt få hålla, föda upp, förvara och utfodra, upplåta eller sälja djur.

Rörande tillstånd enligt artskyddsförordningen har Länsstyrelsen meddelat ”Länsstyrelsen konstaterar inledningsvis att den aktuella verksamheten inte medför några intäkter, varken via bidrag eller försäljningskostnader. Verksamheten bedriver således ingen handel på yrkesmässig nivå eller i förvärvssyfte. Länsstyrelsen anser därmed att verksamheten inte omfattas av kravet på tillstånd enligt 26 § artskyddsförordningen.

Kan vi ta hand om fågeln?
I Stockholms- och Skånes län brukar vi kunna hjälpa till att ta hand om upphittade fåglar ganska fort. I de andra länen kan vi kontakta andra fågelföreningar och be om hjälp, men räkna med att de kan ta lite längre tid.

Svarar vi inte? Under dagtid kan vi sitta i ett möte på jobbet. Under kvällstid och helger är det inte alltid vi hör ringsignalen (skrikande papegojor, gräsklippare etc) eller hinner svara framför allt då vi är utomhus. Ring gärna flera gånger eller lämna ett meddelande så återkommer vi alltid via telefon eller SMS.

Många gånger är det mycket starka känslor inblandade då ett djur omhändertagits eller förkommits. Vi har blivit förtalade, hotade, och efter att våra namn och bostadsorter offentliggjorts på Facebook har vi haft besök hemma då vi arbetat. Av den anledningen vågar vi inte skriva ut våra namn och våra telefonnummer är hemliga. Självklart känner till polisen och berörda myndigheter till vår verksamhet och identitet.

      Hem    Länkar  Omplacering   Skötselråd    Register